Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Učenici Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen sudjeluju u projektu ASOC („U školi otvorene kohezije“) kojeg koordinira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a provodi se u samo deset škola u Republici Hrvatskoj. Projektom je predviđeno da učenici postanu aktivni i odgovorni građani koji će pratiti kako se troši javni novac, a u provedbi im pomaže Regionalna agencija DUNEA. Učenici su završili projektne aktivnosti te je za rujan planirana završna konferencija projekta i proglašenje najuspješnije škole.

Srednjoškolci iz Opuzena izabrali su projekt ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, na čijem su primjeru pratili korištenje novaca i mogućnosti koje se pružaju iz EU fondova. Izabrani projekt samo je jedan od brojnih EU projekata koji se provode u dolini Neretve, a nositelj mu je Dubrovačko-neretvanska županija, dok ga operativno provodi Regionalna agencija DUNEA uz ostale partnere. Glavni cilj projekta je održivo korištenje prirodne baštine, stvaranje novih sadržaja i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000.

U sklopu aktivnosti projekta, tijekom svibnja je održana terenska nastava na Baćinskim jezerima s ciljem obilježavanja Dana Europe organiziranog u sklopu informacijskog centra Europe Direct Dubrovačko – neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, a Srednja poljoprivredna i tehnička škola, uz Erasmus Student Network Dubrovnik (ESN), jedna je od projektnih partnera.

Istražena je jedna od lokacija koja je dio projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, a voditelji terenskog obilaska i predavanja u sklopu projekta bili su predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA. Učenici su se saznali više o samom projektu te o uređenju promatračnice za ptice na Baćinskim jezerima koju su imali prilike posjetiti i okušati se u promatranju ptica u prirodi.

Prateći ovaj projekt, učenici su imali prilike upoznati i intervjuirati neke od koordinatora samog projekta: Laru Šiljeg ispred Grada Metkovića, Anu Tutavac i Nikolinu Đangradović ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te Antoniju Odak iz Regionalne agencije DUNEA, ujedno i voditeljicu centra Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije.

Jedna od aktivnosti projekta „Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije“ je posjet školama gdje se održavaju zanimljive i edukativne prezentacije, radionice, vode rasprave o EU te dijele službene publikacije. Profesori i učenici pohvalili su platformu „Kutak za učenje“ koja im, kroz interaktivne knjige, igre, natjecanja i nastavne materijale, omogućuje da na zabavan nauče više o EU.

U prilog višemjesečnom radu, učenici i profesori Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu izradili su video uradak kojim su predstavili svoje aktivnosti u ovom projektu.

Na kraju terenske nastave svi sudionici su zaključili kako često nismo svjesni bogatstva prirodne baštine u svom zavičaju i kako se moramo zajedničkim snagama potruditi da ga sačuvamo za generacije koje dolaze.