Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija 9. studenog je predložila novu privremenu hitnu uredbu kako bi se ubrzalo uvođenje obnovljivih izvora energije. Uz diversifikaciju opskrbe i uštedu energije, uvođenje energije iz obnovljivih izvora dio je plana EU-a za okončanje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. Obnovljivi izvori energije kratkoročno i u budućnosti smanjuju potražnju EU-a za fosilnim gorivima u sektorima električne energije, grijanja i hlađenja te industrije i prometa. Zahvaljujući niskim operativnim troškovima, veći udio obnovljivih izvora energije u energetskom sustavu EU-a može pomoći u smanjenju računa za energiju.

Trenutačna energetska kriza zahtijeva hitno i ciljano djelovanje kako bi se ubrzao plan REPowerEU. Europsko vijeće 20. i 21. listopada 2022. pozvalo je na ubrzavanje postupaka izdavanja dozvola kako bi se ubrzalo uvođenje obnovljivih izvora energije. U planu REPowerEU već su predložene mjere za rješavanje dugotrajnih i složenih administrativnih postupaka koji su prepreka brzom i opsežnom ulaganju u obnovljive izvore energije i povezanu infrastrukturu. Međutim, stanje na energetskim tržištima pogoršalo se, zbog čega su potrebne hitne mjere. Iz tog razloga Komisija predlaže nove mjere u obliku uredbe Vijeća na temelju članka 122. Ugovora.

Ovim prijedlogom se dopunjuju prethodne hitne mjere za rješavanje izvanredne situacije na energetskim tržištima i ubrzavanje prelaska na čistu energiju. Primjenjivat će se godinu dana, a obuhvaćat će vrijeme potrebno za donošenje i prenošenje Direktive o energiji iz obnovljivih izvora, o kojoj trenutačno raspravljaju zakonodavci, u svim državama članicama. Usmjeren je na posebne tehnologije i vrste projekata s najvećim potencijalom za brzo uvođenje i najmanjim utjecajem na okoliš, čime se doprinosi našoj energetskoj sigurnosti s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu i upotrebu opskrbe energijom kao oružja.