Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Studentskom centru Dubrovnik održana je 24. veljače još jedna radionica „EU mogućnosti za osposobljavanje i usavršavanje“. Radionicu je organizirao centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije odnosno, udruga ESN Dubrovnik koja je jedan od pridruženih partnera u provedbi projekta, uz Regionalnu agenciju DUNEA i Srednju poljoprivrednu i tehničku školu u Opuzenu. Podsjetimo, radionica pod istim nazivom održana je i u Pločama, a obje su za cilj imale promociju EU godine vještina.

Sudionici radionice u Dubrovniku imali su priliku informirati se o alatima koje EU nudi za osobni i poslovni razvoj, a glavni fokus radionice bio je YouthPass i Garancija za mlade. Naime, YouthPass je sastavni dio strategije Europske komisije za usvajanje i priznavanje neformalnog učenja. Ovaj certifikat predstavlja priznanje za sudjelovanje u pojedinom projektu u sklopu programa Erasmus +, Mladi na djelu. Glavni ciljevi koji se žele postići Youthpass-om vezani su uz priznavanje neformalnog učenja diljem Europe koji podrazumijevaju pozitivnije stavove o kompetencijama dobivenim ovakvim projektima te promociju aktivnog sudjelovanja mladih ljudi. Osim potvrde sudjelovanja na projektima, razmjenama i treninzima, ovaj zanimljivi i nadasve korisni dokument služi i kao potvrda o postignutim i razvijenim vještinama.Voditelj radionice iz udruge ESN Dubrovnik sudionike je educirao i o portalu Garancija za mlade te ih informirao o svim mogućnostima koje on nudi. Cilj programa Garancija za mlade je osigurati nesmetan prijelaz iz škole na posao, poduprijeti integraciju na tržištu rada te osigurati da nijedna mlada osoba ne bude izostavljena.

Sudionici radionice ovom prilikom su također mogli saznati osnovne informacije o vaučerima za obrazovanje te su imali mogućnost informirati se i o SALTO –YOUTH odnosno, o načinu kojim se mogu poboljšati vlastite vještine na tržištu rada. kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Predviđeno trajanje projekta je kraj prosinca 2022. godine.