Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija obavijestila je Google o svojem preliminarnom stajalištu da je društvo prekršilo protumonopolska pravila EU-a narušavanjem tržišnog natjecanja u oglašivačkoj industriji. Komisija se ne slaže s praksom da Google daje prednost vlastitim uslugama tehnologije oglašavanja na internetu na štetu konkurentskih pružatelja usluga tehnologije oglašavanja, oglašivača i internetskih izdavača.

Google je multinacionalno tehnološko društvo iz SAD-a. Googleova vodeća usluga je njegova tražilica Google Search. Google nudi i druge popularne usluge, kao što su platforma za videoprijenos YouTube ili mobilni operativni sustav Android. Googleov glavni izvor prihoda je internetsko oglašavanje: (i) prodaja oglasnog prostora na svojim internetskim stranicama i aplikacijama; i ii. posredovanje između oglašivača koji žele objavljivati oglase na internetu i izdavača (tj. internetskih stranica i aplikacija trećih strana) koji mogu osigurati takav prostor.

Oglašivači i izdavači oslanjaju se na digitalne alate oglašivačke industrije za postavljanje oglasa u stvarnom vremenu koji nisu povezani s upitima za pretraživanje, kao što su mrežni oglasi na internetskim stranicama novina. Konkretno, oglašivačka industrija omogućuje tri digitalna alata: i. poslužitelje izdavača za oglase kojima se izdavači koriste za upravljanje oglasnim prostorom na internetskim stranicama i aplikacijama; ii. alate za kupnju oglasa koje oglašivači upotrebljavaju za upravljanje automatiziranim promidžbenim kampanjama; i iii. oglasne burze na kojima se izdavači i oglašivači sastaju u stvarnom vremenu, obično putem dražbi, kako bi kupili i prodali oglase.
Google nudi nekoliko usluga oglašavanja koje posreduju između oglašivača i izdavača radi prikazivanja oglasa na internetskim stranicama ili mobilnim aplikacijama. Upravlja i. s dva alata za kupnju oglasa – Google Ads i DV 360; ii. poslužiteljem izdavača za oglase, DoubleClick for Publishers ili DFP; i iii. oglasnom burzom, AdX.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/protumonopolska-politika-2023-06-14_hr