Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U sklopu provedbe projekta SeaClear uspješno su provedena završna testiranja autonomnog sustava robota za čišćenje otpada iz mora za pilot područje luke Hamburg.
U luci u Hamburgu na događanju su se okupili predstavnici cjelokupnog partnerskog konzorcija, uz prisustvo medija koji su pratili sama testiranja.
Osim testiranja, održan je i partnerski sastanak projekta na kojem su predstavljeni postignuti projektni rezultati po pojedinom radnom paketu, kao i razrada daljnje dinamike provedbe aktivnosti. Prilikom partnerskog sastanka došlo se do zaključka da su, s obzirom na vidljivost mora i sve druge izazove, testiranja u luci Hamburg bila uspješna, a pritom su dogovoreni i planovi za iduće testiranje, koje će se održati na jesen 2023. u Dubrovniku, točnije na pilot područjima otoka Lokruma i Bistrine. S obzirom na veću prozirnost mora na pilot području u Dubrovniku, očekuju se drugačiji uvjeti, ali i izazovi. Dio sastanka bio je posvećen i nastavku projekta, SeaClear 2.0, koji je započeo u siječnju 2023., gdje se razradila dinamika provedbe samog projekta.
Partnerski konzorcij projekta, uz Regionalnu agenciju DUNEA-u, čini stručni tim partnera: industrijski stručnjaci iz tvrtke SubSeaTech (SST), četiri akademske institucije – Sveučilište u Dubrovniku, Tehničko sveučilište Delft koji je glavni partner i koordinator projekta, Tehničko sveučilište Munchen, kao i Tehničko sveučilište Cluj-Napoca, te Lučka uprava Hamburg zajedno s integratorom sustava – partnerom Fraunhofer CML.
Ukupni proračun projekta SeaClear iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko – neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. Jedini hrvatski partneri su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku. Prijavljen je na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020., shema financiranja znanstveno – inovacijska (RIA), te je od ukupno 56 prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje.