Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija 25. travnja pokreće prvi postupak koji europskim poduzećima omogućuje da svoje potrebe za nabavom plina prijave putem mehanizma AggregateEU kako bi se pripremila zajednička nabava plina na razini EU-a. Riječ je važnom koraku u pripremi EU-a za sljedeću zimu, odnosno koordiniranom i pravodobnom punjenju skladišta plina pri čemu se zajednički tržišni utjecaj koristi za pregovaranje boljih cijena s međunarodnim dobavljačima.

Registrirana poduzeća imaju tjedan dana, do 2. svibnja, da se odazovu na prvi poziv na agregiranje potražnje. Nakon podnošenja zahtjeva pojedinačnih poduzeća potrebne količine će se objediniti, a zatim će se na globalnom tržištu zatražiti ponude za opskrbu. Nakon što mehanizam AggregateEU za zajedničku europsku potražnju pronađe odgovarajuće ponude međunarodnih opskrbljivača plinom, uključena poduzeća započet će pregovore s dobavljačima o ugovornim uvjetima za kupnju i isporuku plina. Komisija neće imati nikakvu ulogu u pregovorima. Prvi ugovori o kupnji očekuju se prije ljeta.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/platforma-eu-za-energiju-komisija-objavljuje-prvi-poziv-poduzecima-za-zajednicku-nabavu-plina-2023-04-25_hr