Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija 12. listopada donijela je paket preporuka za proširenje za 2022. godinu. U njemu je iznijela detaljnu procjenu trenutnog stanja te napretka zapadnog Balkana i Turske na putu prema Europskoj uniji. Posebni je naglasak stavljen na provedbu temeljnih reformi i na jasne smjernice o predstojećim prioritetima kad je riječ o reformama. Komisija je Vijeću EU-a preporučila da Bosni i Hercegovini dodijeli status države kandidatkinje. Uvjeti za to su poduzimanje daljnjih koraka u smjeru jačanja demokracije i funkcionalnosti državnih institucija, zatim vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Potrebno je zajamčiti i slobodu medija te upravljanje migracijama.

Komisija će nastaviti podupirati rad na reformama i ubrzati integraciju zapadnog Balkana u cjelini.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell izjavio je: „Danas preporučujemo Vijeću da Bosni i Hercegovini dodijeli status države kandidatkinje. U ovaj proces uvodimo pozitivnu dinamiku i nadamo se da će regija iskoristiti priliku i poduzeti daljnje korake u provedbi ključnih reformi. Ne procjenjujemo samo uspješnost partnera nego i budućih država članica. Procjene koje sada donosimo odnose se i na onu Uniju kakvu želimo u budućnosti. Nedvojbeno je da vjerujemo u europsku budućnost naših partnera. Brutalna ruska invazija na Ukrajinu dodatno je osvijestila koliko je geopolitički važno proširenje EU-a. Radi se o dugoročnom ulaganju u mir, blagostanje i stabilnost cijelog našeg kontinenta.“

Prilikom predstavljanja ovogodišnjeg paketa, koji se sastoji od komunikacije o politici proširenja EU-a te godišnjih izvješća, povjerenik Komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je: „Politika proširenja Europske unije geostrateško je ulaganje u mir, stabilnost, sigurnost i socioekonomski rast našeg europskog kontinenta. Izvješća Suda sadržavaju činjeničnu i poštenu procjenu te jasne smjernice upravo kako bi se našim partnerima omogućilo da utvrde područja u kojima moraju brže provesti reforme. Ne postoji joj alternativa i u našem je zajedničkom interesu ubrzati proces integracije – počevši sa zapadnim Balkanom, gdje već dugi niz godina ulažemo kako bi se on približio EU-u. Preporuka za dodjelu statusa države kandidatkinje povijesni je trenutak za građanke i građane Bosne i Hercegovine. Pozivam čelnike ove države da iskoriste tu povijesnu priliku i žurno nastave s provedbom koraka utvrđenih u našoj preporuci. Time će se ponovno započeti rad na reformama i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta utvrđenih u mišljenju Komisije, i dalje ključnih za otvaranje pristupnih pregovora.”