Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je 4. listopada objavila jesenski poziv DiscoverEU zahvaljujući kojem će 36 000 mladih dobiti besplatne putne propusnice za istraživanje Europe.
Prijave su otvorene od 4. listopada u 12 sati i zatvaraju se u srijedu, 18. listopada u 12 sati. Kako bi osvojili putne propusnice, mladi se mogu prijaviti na Europskom portalu za mlade, odgovoriti na pet pitanja iz kviza i jedno dodatno pitanje. Uspješni kandidati rođeni između 1. siječnja 2005. i 31. prosinca 2005. moći će putovati Europom najviše 30 dana tijekom razdoblja od 1. ožujka 2024. do 31. svibnja 2025. Poziv je otvoren za podnositelje prijava iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+ iz Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

Sudionici će moći otkriti rutu novog europskog Bauhausa, pokrenutu u siječnju 2023. Cilj je inspirirati mlade pri odabiru odredišta te podići svijest o važnosti stvaranja održive Europske unije. Sudionici će i dalje imati koristi od inicijativa pokrenutih 2022. tijekom Europske godine mladih, kao što je Kulturna ruta Discover EU koja promiče arhitekturu, glazbu, likovnu umjetnost, kazalište, modu i dizajn. Putnici u okviru inicijative DiscoverEU mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta na popisu svjetske baštine UNESCO-a ili nositelje oznake europske baštine. Od 2018. mladima je podijeljeno 248 000 putnih propusnica..