Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Nakon odluke da se kandidira na predstojećim izborima u Nizozemskoj, izvršni potpredsjednik Frans Timmermans podnio je ostavku na mjesto člana Europske komisije. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je zahvalnost izvršnom potpredsjedniku Timmermansu na dugogodišnjem uspješnom radu za Komisiju i za europske građane, prihvativši njegovu ostavku koja je odmah stupila na snagu.
Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ulogu izvršnog potpredsjednika zaduženog za europski zeleni plan odlučila je dodijeliti potpredsjedniku Marošu Šefčoviču. Do imenovanja novog člana Komisije nizozemske nacionalnosti, privremeno je potpredsjedniku Šefčoviču odlučila dodijeliti i portfelj klimatske politike.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Zahvaljujem Fransu Timmermansu na njegovu strastvenom i neumornom radu na ostvarenju europskog zelenog plana. Bio je ključni član mojeg Kolegija povjerenika. Zahvaljujući njegovu izvrsnom doprinosu i snažnom osobnom angažmanu, ostvarili smo velik napredak u postizanju da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent te u povećanju klimatskih ambicija na globalnoj razini. Doprinos Fransa Timmermansa radu Komisije i europskom projektu nadilazi europski zeleni plan. Pridonio je oblikovanju mnogih inicijativa Komisije u istinski kolegijalnom stilu.”
Izvršni potpredsjednik Timmermans u sazivu Europske komisije od 2014. do 2019. bio prvi potpredsjednik zadužen za bolju regulativu, međuinstitucijske odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima, prije nego li će u u aktualnom Komisijinom mandatu preuzeti odgovornost za europski zeleni plan. U ovoj je ulozi koordinirao ambiciozni zakonodavni program Europske komisije usmjeren na to da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent, kao i predstavljao Europsku uniju u međunarodnim pregovorima o klimatskim promjenama. Koordinirao je rad Europske komisije na strategiji EU-a o bioraznolikosti, budućnosti s nultom stopom onečišćenja i o kružnom gospodarstvu.