Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dana 17. rujna započeo je EU tjedan sastanaka i događanja na visokoj razini povodom Opće skupštine UN-a u New Yorku. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell, zajedno s povjerenicom Juttom Urpilainen, predstavljali su EU na trilateralnom sastanku s Afričkom unijom i Ujedinjenim narodima. Neposredno nakon sastanka predsjednik Michel, visoki predstavnik/potpredsjednik i povjerenica Urpilainen održali su bilateralni sastanak s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom. Navečer je visoki predstavnik Borrell zajedno s Katarom i Međunarodnim mirovnim institutom bio domaćin ministarske večere o Bliskom istoku na kojoj je sudjelovalo oko 30 predstavnika iz cijelog svijeta.
Potpredsjednica Dubravka Šuica predstavljala je EU na događanjima na visokoj razini tijekom Dana bržeg ostvarivanja ciljeva održivog razvoja, na kojima je najavila 22 milijuna eura za potporu organizacijama za prava žena i feminističkim pokretima te 16,5 milijuna eura za potporu naporima Globalne inicijative Spotlight za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama. Govorila je i na događanju na visokoj razini UNICEF-a pod nazivom „Zaštitnici djece, prava djece u središtu globalnih ciljeva”.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/opca-skupstina-un-unga78-delegacija-komisije-na-sastancima-u-new-yorku-2023-09-18_hr