Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA, 27. i 28. lipnja, u Dubrovniku i Stonu je održana finalna konferencija projekta EU projekta „Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj” akronima TAKE IT SLOW.

Dubrovačko-neretvanska županija nositelj je strateškog bilateralnog projekta Hrvatske i Italije TAKE IT SLOW koji je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije, dok Regionalna agencija DUNEA pruža tehničku pomoć u provedbi.

Na radnom dijelu konferencije 12 projektnih partnera izložilo je svoja postignuća i implementirane aktivnosti kroz projekt te izrazilo iznimno zadovoljstvo rada na malim, ruralnim zajednicama kako bi im pomogli da očuvaju autentični stil života. Pilota lokacije na kojima su projektni partneri surađivali sa svojim lokalnim dionicima su sljedeće: promocija otoka Brača, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije; Open-air Museum na otoku Murter, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije; promocija kulturne i prirodne baštine Ravnih kotara, Sveučilište u Zadru; istarski kaštel u Momjanu, Istarska županija; PROMOTURISMOFVG Regija Friuli Venezia Giulia; poboljšanje i označavanje biciklističkih staza te realizacija 3D modela i taktilnih mapa za uz Venetske vile u Riviera del Brenta/Terra dei Tiepolo, Regija Veneto; poboljšanje pristupačnosti jezera Andreuccio (obnova pristaništa uklanjanjem arhitektonskih barijera, postavljanje dvaju stupova za punjenje e-bicikala, mapiranje pristupačnosti ruta koje će se prijaviti na odgovarajućim pločama, održavanje staza uz jezero) u Valmarecchia, Regija Emilia Romagna; Fonte Avellana Heritage Interpretation Centre u koje se interpretira prirodna i kulturna baština Regije Marche; poboljšanje pristupačnosti i označavanje biciklističke staze Costa dei Trabocchi, Regija Abruzzo; realizacija rute Cammino delle sette chiese, Regija Molise i osnivanje poslovne mreže TERRE DI FASANO.NET, rođena zahvaljujući projektu i volji 5 dionika “lokalne zajednice” da zajamče trajnost rezultata projekta, razvijajući zajedničke inicijative s ciljem poboljšanja pozicioniranja zajednice operatera uključeni u projekt, s ciljem održivog razvoja teritorija Terre di Fasano, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu.

Dubrovačko-neretvanska županija kao organizator sastanka upoznao je predstavnike 12 projektnih partnera s primjerima turističkih proizvoda Stona na Pelješcu. Sudionicima sastanka najzanimljiviji je bio posjet uzgajalištima kamenica u Malostonskom zaljevu, koji je prirodni rezervat poznat po dugogodišnjoj tradiciji uzgoja kamenica (Ostrea edulis) i mušula (Muytilus galloprovincialis).

Dubrovačko-neretvanska županija, u suradnji s Općinom Ston, uspostavlja moderni multimedijalni interpretacijski centar jadranske baštine u Kneževom dvoru u Stonu koji je u sklopu kulturno-povijesne cjeline Stona zaštićeno kulturno dobro. Izrađena je projektno – tehnička dokumentacija: konzervatorski elaborat i glavni projekt arhitekture za uspostavu interpretacijskog centra baštine temeljene na eno gastronomiji. Naime, Knežev dvor u Stonu je osmišljen kao interpretacijski centar koji treba doprinijeti očuvanju, valorizaciji i promociji prirodne i kulturne baštine Stona i Pelješca, posebno one vezane uz proizvodnju i posluživanje hrane i vina. Kroz TAKE IT SLOW projekt odradit će se prva faza radova koja obuhvaća dio zgrade Kneževog dvora: multifunkcionalna dvorana u prizemlju s pripadajućim sanitarnim čvorom.

Vrijednost projekta TAKE IT SLOW je 3.764.695,71 EUR od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Dubrovačko-neretvanska županija na raspolaganju ima 869.230,00 EUR.