Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U sklopu projekta TAKE IT SLOW, u Domu vinarske tradicije Putniković, Regionalna agencija DUNEA organizirala je radionicu „Eko certificiranje – značaj na tržištu“ s ciljem predstavljanja procesa certificiranja za ekološku poljoprivredu kao i nove EU regulative koja je stupila na snagu u siječnju 2022. godine.

Inženjerka agronomije Ana Marušić Lisac koja se već 25 godina bavi pružanjem podrške u poslovanju malim i srednjim poduzetnicima u prehrambenom sektoru i poljoprivredi, pojasnila je što su ekološka poljoprivreda i proizvodnja, koji su tehnički i tržišni aspekti takve proizvodnje, koja je uloga ekoloških oznaka te koji su koraci do eko markice, zavisno o proizvodu koji se želi certificirati.

Predavanju je prisustvovalo 15 poduzetnika s Pelješca, uključujući proizvođače voća i povrća, vina, meda, maslinova ulja te školjkare. Upravo su se Pelješčani prvi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji okrenuli certificiranju ekološke proizvodnje: 2008. godine Vinarija Križ prva certificirala proizvodnju grožđa a Vinarija Vukas proizvodnju maslina, a njihov primjer slijedilo je 17 peljeških proizvođača. Danas je u županiji 142 certificiranih ekoloških proizvođača.

„Prema novoj strategiji Europske unije, 25 posto poljoprivrednog zemljišta treba postati ekološko te će i buduće mjere i poticaji ići u tom smjeru, a trenutno je Republika Hrvatska na 8 posto zemljišta koje je u ekološkoj proizvodnji“ istaknula je Marušić Lisac.

Radionice su najavljene također i za otoke Šipan te Korčulu u svibnju, a za sve zainteresirane za ulazak u ekološku poljoprivredu na raspolaganju je i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede.

TAKE IT SLOW je strateški bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne i održive destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju. Vrijedan je više od 28 milijuna kuna od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna. Projekt provodi Dubrovačko-neretvanska županija uz tehničku podršku Regionalne agencije DUNEA. Više informacija o projektu može se pronaći na službenoj stranici Regionalne agencije DUNEA.