Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U srijedu, 22. prosinca 2021. u sklopu mjesečnih aktivnosti EUROPE DIRECTA Dubrovačko-neretvanske županije održan je „Social Erasmus“ u organizaciji Erasmus student network Dubrovnik. U aktivnosti su sudjelovali dubrovački srednjoškolci te studenti iz inozemstva koji su u Dubrovniku na razmjeni studenata. Tema ovog druženja i događaja bila je mobilnost, odnosno sve mogućnosti koje pruža EU kroz uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih.

Osim Erasmus plusa kao najpoznatijeg programa koji pruža studentsku mobilnost mladi su se upoznali i s drugim opcijama koje su im na raspolaganju, poput uključivanja u Erasmus projekte i pogodnosti kao što je Europe rail. Uključivanje u Erasmus projekte na žalost još nije zastupljeno kao što su studentske razmjene. Sudjelovanje u Erasmus projektima kroz škole, sveučilišta, udruge, ali i samostalno nudi opciju odlaska u neku od država Europe najčešće u trajanju od dva tjedna s pokrivenim troškovima prijevoza i boravka s ciljem sudjelovanja i rada na određenom projektu.

Ovom prilikom dubrovački srednjoškolci imali su priliku sudjelovati u razmjeni iskustava sa studenticama iz Češke, Rumunjske i Slovačke koje trenutno borave u Dubrovniku te članovima ESN-a.
Tijekom protekle godine jedan od ciljeva EUROPE DIRECTA bio je i promicanje mobilnosti unutar EU kroz mogućnosti programa Erasmus +. Program podupire mobilnost mladih u svrhu neformalnog učenja u obliku razmjena mladih, pri čemu je cilj uključiti mlade i ojačati njihov položaj kako bi postali aktivni građani, povezati ih s europskim projektom, ali i pomoći im da steknu i razviju kompetencije koje će im biti korisne u životu i u budućem radu.

Kroz sljedeću godinu EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije nastavit će s osnaživanjem i osvještavanjem mladih o mogućnostima kroz različite radionice i aktivnosti.