Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je 30. ožujka najavila tri nova poziva na podnošenje projekata kako bi novi europski Bauhaus postao stvarnost. Namijenjeni su pružanju pomoći građanima, gradovima i selima u detaljnoj integraciji projekta novog europskog Bauhausa u svojim zajednicama.

Prvi i drugi poziv, koje je pokrenuo Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), usmjereni su na aktivnosti uključivanja građana i zajedničko stvaranje javnih prostora s građanima. Projekti odabrani u okviru prvog poziva pomoći će građanima da usvoje održivije navike i razviju nove proizvode, usluge ili rješenja.

Također će pomoći članovima zajednice da postanu pokretači promjena. Projekti iz drugog poziva pozvat će lokalne aktere da u svojim idejama inspiriraju i promišljaju javne prostore u gradovima te urbanim i ruralnim područjima stvaranjem novih rješenja za budućnost.

Trećim i posljednjim pozivom pruža se tehnička pomoć malim i srednjim općinama koje nemaju kapacitete ni stručno znanje za prevođenje projektnih ideja povezanih s novim europskim Bauhausom.

Komisija će 7. travnja pokrenuti laboratorij za novi europski Bauhaus kao prostor za promišljanje i djelovanje u pogledu postupaka zajedničkog stvaranja i testiranja alata, rješenja i preporuka politika, kako je najavljeno u rujnu 2021.

Za više informacija o natječajima: 

Link 1   

Link 2

Link 3

Aktivnosti Nacionalne platforme za Novi europski Bauhaus Republike Hrvatske možete pratiti na sljedećoj poveznici.