Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija (EK) do 31. svibnja provodi natječaj za Europsku prijestolnicu pametnog turizma i Europskog zelenog pionira pametnog turizma za 2025., ‘nasljednika’ priznanja EDEN, a namijenjeni su gradovima s inovativnim i održivim turističkim praksama, najavili su iz Europskog pametnog turizma.

Europski pametni turizam je organizacija koja natječajima promiče i nagrađuje budućnost pametnog i održivog turizma u Europi, s obzirom da turizam kao treći najveći ekosustav EU-a ima ključnu ulogu u gospodarskom rastu i stvaranju radnih mjesta.

“Inicijativa Pametni turizam/Smart Tourism odaje priznanje gradovima koji primjenjuju nove digitalne alate i prakse poput za jednake mogućnosti i pristup posjetiteljima, održivi razvoj i podršku kreativnim industrijama i lokalnim talentima”, dodaju iz tajništva Europskog pametnog turizma, a kako bi se natjecali za najbolje u 2025., od gradova se traži da svoje inovativne turističke prakse prijave putem internetskog obrasca.

Prijave će najprije ocjenjivati komisija neovisnih stručnjaka, zatim će u drugom koraku od gradova koji uđu u uži izbor tražiti da predstave kandidaturu svog grada pred europskim žirijem, koji će odabrati dva pobjednika, odnosno Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2025. (European European Capital of Smart Tourism) i Europskog zelenog pionira pametnog turizma 2025. (European Green Pioneer of Smart Tourism).

Za više informacija: https://www.dunea.hr/novosti/2635-natjecaj-ek-za-europsku-prijestolnicu-i-zelenog-pionira-pametnog-turizma.