Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Predstavnice Regionalne agencije DUNEA, Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i tvrtke ASK Atelier iz Zagreba sudjelovale su na završnoj konferenciji projekta WINTER MED koja se održala 31. svibnja i 1. lipnja na grčkom otoku Rodosu.

Kao primjer implementacije projektnih rezultata predstavnica tvrtke ASK Atelier dr.sc. Marija Premužić Ančić prezentirala je rezultate studije integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta. Navedena studija je dio kapitlizacije projekta koji provodi Regionalna agencija DUNEA, a izrađivač je ASK Atelier u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i Institutom za povijest umjetnosti u Splitu.

Na završnoj konferenciji predstavljena je Transnacionalna strategija za razvoj cijelogodišnjeg turizma na mediteranskim otocima kao i projektni dokumenti o politici pod nazivom “Ususret cijelogodišnjem turističkom iskustvu na Mediteranu”, te je upriličeno svečano potpisivanje WINTER MED Memoranduma o razumijevanju od strane grčkih partnera.

Drugog dana organiziran je posjet primjerima dobre prakse na otoku. Pored katoličkog samostana na Filerimos planini i toplica Khallitease posjećeni su najpopularniji primjeri kulturnog turizma – akropola i selo Lindos.

Podsjetimo, cilj projekta WINTER MED, financiranog iz programa Interreg Mediteran je promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na otocima na mediteranskim otocima uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine. Nositelj projekta je Udruženje toskanskih regija, a Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.