Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U organizaciji Regionalne agencije DUNEA, koja je voditelj projekta EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, u ponedjeljak 30. siječnja, u emisiji na radio Delti gostovala je Andrea Čović Vidović, voditeljica odjela za medije u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj. Tema održane emisije bila je podizanje svijesti o borbi protiv dezinformacija i unaprjeđivanje medijske pismenosti.

Na samom početku emisije slušatelji su imali priliku saznati više o ulozi voditelja odjela za medije u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj kao i važnosti komunikacije Europske komisije s lokalnim medijima u čemu svakako doprinose aktivnosti EUROPE DIRECT centara u Hrvatskoj, a kojih je trenutačno 11. Fokus radijske emisije svakako su bile dezinformacije pri čemu je istaknuto da se najviše dezinformacija širi na temu pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini, posebice putem društvenih mreža. Također, pojašnjen je i način kojim Europska komisija radi na suzbijanju dezinformacija te podizanju svijesti o njihovom postojanju.

Ovom prilikom slušatelji su saznali i zanimljive informacije o razinama medijske pismenosti među državama članicama EU kao i o mjerama kojima Unija pokušava unaprijediti medijsku pismenost. S obzirom na to da je 2023. godina proglašena Europskom godinom vještina, gošća emisije napomenula je kako će se u ovoj godini dosta napora ulagati u podizanje digitalne pismenosti koja je usko povezana s medijskom pismenosti, a koju je nužno unaprjeđivati posebice među starijim građanima zbog duljeg vijeka života i boravka na tržištu rada.

Radijska emisija sa voditeljicom odjela za medije Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj