Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Veneciji je 22. lipnja u organizaciji Regije Veneto održana finalna konferencija projekta MoST, punog naziva „Monitoring prodora slane vode u obalne vodonosnike i testiranje pilot projekata za prevenciju prodora soli“ na kojoj je sudjelovao Petar Maleta, predstavnik Regionalne agencije DUNEA.

Konferencija je započela pozdravnim govorima predstavnika talijanskih lokalnih vlasti nakon čega se nazočnima obratila koordinatorica konferencije dr. Valentina Bassan te vodeći partner projekta prof. Paolo Salandin sa Sveučilišta u Padovi koji je predstavio osnovne informacije o projektu.

Uslijedila su predavanja talijanskih i hrvatskih partnera koji su prezentirali projektne aktivnosti i rezultate istraživanja odnosno, monitoringa pilot područja u geološkom, hidrogeološkom i poljoprivrednom kontekstu.

Aktivnosti na pilot području doline Neretve provodili su stručnjaci s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA i Hrvatskim vodama.

Kao rezultat laboratorijskih ispitivanja i numeričkog modeliranja izrađen je dokument ”Plan prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode u dolini Neretve“ na temelju ugovora sklopljenog s tvrtkom E.C.H.R. d.o.o iz Splita. Plan sadržava izrađene smjernice za aktivnosti povezane s ublažavanjem prodora slane vode te predstavlja podlogu za donošenje odluka i poboljšanja u planskom upravljanju na području doline Neretve.

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijuna eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura. Provedba projekta MoST započela je u siječnju 2019. te završava 30. lipnja 2022. godine.