Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U 2021. godini EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije održao je brojne aktivnosti na temu EU prilika, a u fokusu su bila dva temeljna EU prioriteta: Europski zeleni plan te Europa spremna za digitalno doba. Osim EU prioriteta velika pažnja je bila posvećena Konferenciji o budućnosti Europe i Planu oporavka i otpornosti.
Kroz brojne aktivnosti u školama mladima se približio pojam EU te sve mogućnosti koje pruža EU članstvo, mobilnost te upoznavanje s projektnim mogućnostima u okviru Europskih snaga solidarnosti.
Sudjelovanjem na EXPO smotri visoko obrazovnih institucija u Dubrovniku maturantima se približio Europski zeleni plan te ih se potaknulo na zajednički doprinos Konferenciji o budućnosti Europe.
Svi partneri u provedbi projekta ostvarili su planirane ciljeve kroz tematske aktivnosti, radionice, predavanja te svakodnevno informiranje građana o EU politikama i vijestima koje su od značaja za regiju i stanovništvo.
Tijekom godine obilježavani su značajni datumi, a iskoristila se i prilika da se lokalnoj zajednici ukaže na značaj Europske Unije te važnost EU projekata za njezin razvoj.
Posebna pozornost je bila usmjerena na edukaciju srednjoškolaca te su održane brojne radionice i edukacije. Uz vrijednosti EU i promicanje službenih nastavnih materijala EU-a velika pozornost se posvetila i promicanju inicijative „Back to School“. Organizirane su i akcije čišćenja okoliša s učenicima te kratke edukacije o problematici onečišćenja otpadom.
Kroz događaj „Language Cafe“ povezali su se inozemni studenti na razmjeni kao izvorni govornici stranih jezika s dubrovačkim srednjoškolcima s ciljem osvješćivanja o raznolikosti kroz druženje i učenje. Održan je i „Social Erasmus“ događaj s inozemnim studentima i dubrovačkim srednjoškolcima, a tema druženja bila je Europska socijalna politika, odnosno pravo na čist zrak te utjecaj plastike na okoliš. Povezivanjem ovih skupina stvara se trajna veza i osvješćuje utjecaj i mogućnost mladih u sudjelovanju u važnim pitanjima na razini EU.
Mladi su na ovakvim druženjima razgovarali i o mobilnosti, odnosno o svim mogućnostima koje pruža EU kroz uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih te o brojnim prednostima i mogućnostima Erasmus+ projekata.