Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija danas je predložila uvođenje digitalne zelene potvrde kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19.
Ona će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela COVID-19.
Bit će besplatno dostupna u digitalnom ili papirnatom obliku. Sadržavat će QR kod kako bi se zajamčile sigurnost i vjerodostojnost potvrde.
Države članice i dalje su odgovorne za odlučivanje o tome koja se javnozdravstvena ograničenja za putnike mogu ukinuti, no ona će se morati na isti način primjenjivati na putnike nositelje digitalne zelene potvrde.
Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Digitalna zelena potvrda rješenje je na razini EU-a kojim se osigurava da građani EU-a na raspolaganju imaju usklađeni digitalni alat za potporu slobodnom kretanju u EU-u. To je dobra poruka kojom se podupire oporavak. Naši su ključni ciljevi ponuditi jednostavan, nediskriminirajući i siguran alat kojim se u potpunosti poštuje zaštita podataka. Nastavljamo raditi i na uspostavi međunarodne konvergencije s drugim partnerima.

Vise informacija o digitalnoj zelenoj potvrdi dostupne ovdje:

 http://bit.ly/digitalna-zelena-potvrda