Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je donijela odluku o financiranju kojom se Hrvatskoj dodjeljuje 319 milijuna eura potpore iz Fonda solidarnosti EU-a nakon niza razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju u prosincu 2020. i siječnju 2021.
To se dogodilo tek nekoliko mjeseci nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku 2020., zbog kojeg je Komisija Hrvatskoj iste godine dodijelila potporu iz Fonda solidarnosti EU-a u iznosu od oko 684 milijuna eura.Ova će financijska potpora pomoći u financiranju obnove ključne infrastrukture u području energetike, vode i otpadnih voda, telekomunikacija, prometa, zdravstva i obrazovanja.
Kontekst
Hrvatska je 18. ožujka 2021. podnijela zahtjev za doprinos iz Fonda solidarnosti EU-a radi financiranja hitnih operacija i oporavka nakon niza potresa koji je započeo 28. prosinca 2020.
Nakon procjene zahtjeva Komisija je proračunskom tijelu predložila financijski doprinos iz Fonda solidarnosti EU-a u iznosu od 319 milijuna eura, koji je odobren.
Hrvatskoj je u kolovozu 2021. već isplaćen predujam od 41 milijuna eura. Plaćanje preostalog iznosa od oko 277,8 milijuna eura izvršeno je 30. prosinca 2021.