Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna svake godine. Prilika je to za jačanje svijesti o raznolikosti jezika u Europi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti te poticanje ljudi svih dobi na učenje jezika. Poznavanjem više od jednog jezika olakšava se povezivanje s drugima i pronalaženje posla te se omogućuje rast poduzeća.
Europski dan jezika uveli su Europska komisija i Vijeće Europe, koje predstavlja 800 milijuna Europljana iz 47 zemalja. Sudjeluju mnogi jezični i kulturni instituti, udruge, sveučilišta i, naročito, škole. Europski dan jezika uveden je 2001., u Europskoj godini jezika, i otada se obilježava svake godine.

Povodom ovogodišnjeg Europskog dana jezika, obilježenog u nedjelju, 26. rujna, Komisija će sredstvima iz programa Erasmus+ pomoći u organizaciji više od 70 lokalnih i nacionalnih događanja diljem Europe. Javnosti se nude višejezični internetski kvizovi, radijska natjecanja, prevoditeljske radionice te sajmovi jezika i putujuće izložbe knjiga.

Europska jezična oznaka
Europska jezična oznaka je nagrada kojom se potiču nove inicijative i tehnike u poučavanju i učenju jezika te unaprjeđivanje međukulturne osviještenosti diljem Europe. Europsku jezičnu oznaku dobivaju najinovativnije inicijative u učenju stranog jezika u svakoj zemlji koja sudjeluje u programu Erasmus+, a dodjeljuje se jedanput ili dvaput godišnje, i to u svim sektorima obrazovanja i osposobljavanja. Cilj je da se poticanjem takvih inicijativa na lokalnoj i nacionalnoj razini podigne standard poučavanja stranih jezika diljem Europe. Europsku jezičnu oznaku najčešće dodjeljuju nacionalne agencije za Erasmus+.