Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je objavila kojih će 100 gradova u EU-u sudjelovati u misiji EU-a za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., odnosno u tzv. misiji za gradove. U tih 100 gradova zastupljeno je svih 27 država članica, a 12 njih nalazi se u zemljama koje su pridružene ili bi se mogle pridružiti Obzoru Europa, programu EU-a za istraživanja i inovacije (2021. – 2027.).

U našim gradskim područjima živi 75 % građana EU-a. Na ta područja otpada više od 65 % potrošnje energije u svijetu, a time i više od 70 % emisija CO2. Stoga je važno da gradovi budu ekosustavi za eksperimentiranje i inovacije kako bi pomogli svima drugima u njihovoj tranziciji da do 2050. postanu klimatski neutralni.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Zelena tranzicija zahvaća cijelu Europu. Međutim, uvijek su potrebni predvodnici koji si svojevoljno postavljaju još veće ciljeve. Ovi nam gradovi pokazuju put prema zdravijoj budućnosti, i u tome ćemo ih podupirati! Započnimo s radom već danas.

Za misiju za gradove izdvojit će se 360 milijuna eura iz programa Obzor Europa za razdoblje 2022. – 2023. kako bi se zacrtale potrebne inovacije za postizanje klimatske neutralnosti do 2030. Istraživačke i inovacijske mjere bit će usmjerene na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje te će ponuditi mogućnost pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a.

Koristi za gradove uključuju prilagođene savjete i pomoć dostupne na posebnoj platformi koja će se pokrenuti u okviru projekta NetZeroCities, dodatna financijska sredstva i mogućnosti financiranja te mogućnost pridruživanja velikim inovacijskim aktivnostima i pilot-projektima. Misija usto otvara prilike za umrežavanje i razmjenu primjera dobre prakse među gradovima, a potiče se i uključivanje građana.

Za više informacija: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/IP_22_2591