Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zahvaljujući inicijativi DiscoverEU Komisija će osigurati besplatne željezničke propusnice za 60 000 Europljana u dobi od 18 do 20 godina. Prijave za putovanja 2022., što će biti Europska godina mladih, otvorile su se 12. listopada u podne i završavaju 26. listopada u podne.
Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Zadnjih 18 mjeseci naši su mladi pokazali istinsku solidarnost i zbog toga propustili mnoge važne trenutke svoje mladosti. Drago mi je da Komisija danas sa 60 000 željezničkih propusnica daje zamah europskoj mobilnosti. Taj zamah dodatno će se potaknuti iz programa Erasmus+ i mnogih drugih inicijativa koje će se pokrenuti za Europsku godinu mladih 2022. 
Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekla je: Doista me veseli što će zahvaljujući novom krugu propusnica u okviru inicijative DiscoverEU 60 000 mladih dobiti priliku da otkriva ljepote našeg kontinenta. Budući da je Komisija 2022. proglasila Europskom godinom mladih, inicijativa DiscoverEU važnija je nego ikad prije jer mladima od ožujka 2022. nudi nove prilike da putuju vlakom, prošire vidike, produbljuju znanje, obogaćuju svoja iskustva i upoznaju se s ljudima iz drugih krajeva Europe.
U ovom krugu prijava sudjelovati mogu mladi Europljani rođeni između 1. srpnja 2001. i 31. prosinca 2003. Iznimno se mogu prijaviti i oni stari 19 i 20 godina jer su njihovi krugovi odgođeni zbog pandemije bolesti COVID-19. Odabrani sudionici moći će krenuti na putovanje u trajanju od najviše 30 dana u razdoblju od ožujka 2022. do veljače 2023. Teško je znati kako će se razvijati situacija s pandemijom. Stoga će svi putnici imati maksimalnu fleksibilnost zahvaljujući novim mobilnim putnim propusnicama. Datum polaska može se promijeniti do samog polaska. Mobilna putna propusnica vrijedi godinu dana. Komisija svim putnicima savjetuje da provjere moguća ograničenja putovanja na platformi ReopenEU. Na sudjelovanje u inicijativi posebno se pozivaju mladi s posebnim potrebama. Komisija će im dati informacije i savjete te će im nadoknaditi troškove posebne pomoći (osoba u pratnji, pas vodič itd.). Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba (svi moraju biti prihvatljive starosti). Kako bi se poticalo održivo putovanje, a time i podržao europski zeleni plan, sudionici inicijative DiscoverEU uglavnom će putovati željeznicom. Međutim, kako bi se osigurala što veća dostupnost za cijeli EU, sudionici će moći putovati i drugim prijevoznim sredstvima kao što su autobusi, trajekti ili, u iznimnim situacijama, zrakoplovi. Tako će se sudjelovanje omogućiti i mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima. Svakoj državi članici EU-a dodijeljena je kvota putnih propusnica na temelju njezina udjela broja stanovnika u ukupnom broju stanovnika Europske unije. Komisija mladim Europljanima osigurava 60000 željezničkih propusnica.

Više informacije možete doznati ovdje.