Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je 7. srpnja objavila najnovije izvješće o kratkoročnim perspektivama za poljoprivredna tržišta EU-a. U ovoj redovnoj objavi predstavljen je opći i sektorski pregled najnovijih trendova i perspektiva za poljoprivredna i prehrambena tržišta.

Izvješće pokazuje da ruska agresija u Ukrajini utječe na svjetska tržišta robe i predstavlja veliku prijetnju za globalnu sigurnost opskrbe hranom. Ukrajinska je poljoprivreda izravno pogođena, a ruska agresija ima utjecaj na cijeli lanac opskrbe, od proizvodnje do trgovine, s pritiskom na globalnu opskrbu žitaricama i uljaricama. Na proizvodnju žitarica u nekoliko regija EU-a utječu sušni vremenski uvjeti. Stoga su prognoze za proizvodnju žitarica u Europskoj uniji niže od očekivanih te ispod razine iz 2021. godine. Međutim, postojeće zalihe zadovoljit će potrebe domaće potrošnje i dio zahtjeva za izvozom, za koje se očekuje da će ostati visoki zbog postojećih pritisaka na svjetskim tržištima.

Životinjski sektor EU-a (meso i mliječni proizvodi) suočava se s vlastitim izazovima zbog životinjskih bolesti i visokih cijena stočne hrane. Međutim, dostupnost hrane u EU nije ugrožena.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/komisija-je-objavila-najnovije-kratkorocne-perspektive-za-poljoprivredna-trzista-eu-2022-07-07_hr