Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Izvršni potpredsjednik i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis je u Ukrajini predstavljao Europsku komisiju povodom 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine, kao i na sastanku međunarodne platforme za Krim, na kojem je s predsjednikom Charlesom Michelom ponovno naglasio nepokolebljivu potporu Europske unije suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

Na sastancima s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihaljom, izvršni potpredsjednik istaknuo je važnost Ukrajine kao strateškog partnera EU-a i pohvalio postignuća te zemlje tijekom posljednjih 30 godina, pri čemu je Sporazum o pridruživanju glavni pokretač jačanja političkog pridruživanja i gospodarske integracije Ukrajine s Europskom unijom.

Izvršni potpredsjednik Dombrovskis izjavio je: Europska unija pouzdan je saveznik Ukrajine na političkom i gospodarskom području, uz nepokolebljivu predanost razvoju jačih gospodarskih, trgovinskih i ulagačkih veza. Budućnost Ukrajine leži u rukama njezinih građana, a velika većina njih vjeruje da je bolja integracija s EU-om preduvjet za snažniju demokraciju i bolju budućnost. EU stoji iza Ukrajine kao predanog i pouzdanog partnera.

Osim toga, izvršni potpredsjednik sudjelovao je na događanju usredotočenom na trgovinu s ukrajinskom industrijom, poduzećima i organizacijama te predstavnicima ukrajinske vlade kako bi nakon pet godina primjene razmotrili Sporazum o pridruživanju i njegovo detaljno i sveobuhvatno područje slobodne trgovine (DCFTA). DCFTA je pomogao smanjiti troškove i složenost za poduzeća, što je Ukrajinu učinilo privlačnijom za ulagače iz EU-a i trećih zemalja te poduprlo strukturne i sustavne reforme te zemlje.

Od stupanja Sporazuma na snagu 2017., bilateralna trgovina porasla je za više od 51 %, čime je potvrđen položaj EU-a kao trgovinskog partnera Ukrajine.

 Više pronađite ovdje. 

.