Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija 15. ožujka (danas) objavljuje proljetni poziv inicijative DiscoverEU u okviru kojeg će 35 000 mladih dobiti besplatnu željezničku propusnicu za istraživanje Europe.

Prijave počinju danas u 12:00 sati i završavaju 29. ožujka u 12:00 sati. Kako bi osvojili propusnice, mladi se pozivaju da se prijave na Europski portal za mlade, odgovore na pet pitanja iz kviza i na jedno dodatno pitanje. Uspješni kandidati rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., moći će putovati Europom najviše 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. Prijaviti se mogu kandidati iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+, kao što su Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Sudionici će ove godine moći otkriti rutu novog europskog Bauhausa koje je uvedena u siječnju 2023. Cilj je inspirirati mlade pri odabiru njihovih odredišta te podići svijest o važnosti zajedničkog stvaranja atraktivne i održive Europske unije. Sudionici će i dalje imati koristi od inicijativa pokrenutih 2022. tijekom Europske godine mladih, kao što su inicijative „Mladi otkrivaju kulturu zahvaljujući inicijativi DiscoverEU 2022.” i Kulturna ruta inicijative DiscoverEU. Potonja uključuje različita odredišta i kulturne grane, među ostalim arhitekturu, glazbu, likovnu umjetnost, kazalište, modu i dizajn. Putnici mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta uvrštena na prestižni UNESCO-ov Popis svjetske baštine ili nositelje oznake europske baštine. Osim toga, mogu se zaustaviti i na lokacijama s oznakom Nagrade za pristupačnost grada. To su gradovi koji su se iznimno potrudili da postanu pristupačniji svima, bez obzira na dob, mobilnost ili sposobnosti. Sudionici će i dalje moći koristiti karticu za popuste s više od 40 000 raznih popusta za javni prijevoz, kulturna događanja, smještaj, hranu, sportska događanja i druge usluge dostupne u svim zemljama koje ispunjavaju uvjete.