Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

 Robert Schuman je rekao: „Europi treba duša, treba joj ideal, i politička volja da tom idealu služi.“

Predsjednica Komisije održala je govor o stanju Europske unije u Europskom parlamentu u Strasbourgu, tijekom kojeg se osvrnula na jedan od njezinih prioriteta – pretvaranje Europe u digitalni kontinent.
Von der Leyen istaknula je kako EU ulaže u mrežu 5G i razvoj digitalnih vještina koji su važni za jačanje tržišta. Međutim, kriza pandemije utjecala je na europsko gospodarstvo, povećala je dugove i nejednako utjecala na različite sektore rada. “Komisija će stoga ponovno otvoriti raspravu o reviziji gospodarskog upravljanja. Cilj je izgraditi konsenzus o tome kako ćemo ići naprijed i to je važno učiniti prije 2023. godine”, rekla je von der Leyen. Na početku pandemije, EU je morala braniti jedinstveno tržište od pritisaka, fragmentacije i erozije. Za oporavak od krize, jedinstveno tržište je ključno zato što je pokretač novih radnih mjesta i konkurentnosti, što je iznimno važno na digitalnom zajedničkom tržištu. 

“Napravili smo neke ambiciozne prijedloge prošle godine, poput zadržavanja mogućnosti kontrole najvećih platformi, jačanja demokratske odgovornosti tih platformi i poticanja inovacije i umjetne inteligencije. Digitalni sektor je područje na kojem se pobjeđuje ili pada”, istaknula je von der Leyen.
“Ne postoji digitalni razvoj bez mikročipova. I dok ovo govorim, naše proizvodne linije rade s pola snage zbog toga što traje nedostatak poluvodiča i zato što je globalna potražnja porasla. Europa je promijenila svoj nabavni lanac. U ovom trenutku ovisimo o najsuvremenijim čipovima koji se proizvode u Aziji. To nije samo pitanje naše konkurentnosti, nego i naše porezne samostalnosti. Idemo uložiti sve naše snage kako bi se situacija popravila”, kazala je von der Leyen.
Komisija bi uskoro trebala predstaviti novi zakon o čipovima na razini EU, a predsjednica Komisije pozvala je države članice na ujedinjavanje snaga kako bi EU postala lider u industriji poluvodiča.
“Objedinit ćemo naše kapacitete dizajna i testiranja, koordinirat ćemo nacionalno ulaganje na europskoj razini i stvoriti suvremeni europski ekosustav čipova koji uključuje proizvodnju, što će zajamčiti sigurnost nabave i omogućiti napredak”, dodala je von der Leyen. Predsjednica Komisije se u nekoliko navrata posebno osvrnula na važnost, ali i prijetnje koje nove tehnologije imaju za suvremeno društvo. Disruptivne tehnologije su, primjerice, pokazale na koji način se vlast može koristiti od strane subverzivnih skupina : “Ne morate više koristiti oružje, potreban vam je samo laptop da biste disruptivno djelovali, a da biste uništili izbore potreban vam je pametan telefon i internetska veza”. Bivša njemačka ministrica obrane, Ursula von der Leyen, smatra da zbog nedostatka političke volje Europa nije uspjela razviti zajednički europski obrambeni sustav. Ističe da se taj problem može riješiti tako što će države članice početi dijeliti podatke među sobom i poboljšati suradnju u sektoru obavještajnih službi; poboljšati interoperabilnost i ulagati u zajedničke europske platforme, dronove i borbene avione; te ulagati u kibernetičku sigurnost.
“Nemamo dovoljno resursa i moramo ujediniti naše snage. Trebali bismo postati vodeći u kibernetičkoj sigurnosti. U Europi moramo razvijati alate za kibernetičku obranu i zato nam treba europska obrambena kibernetička politika pod novim zakonskim dokumentom o kibernetičkoj otpornosti. Države članice moraju učiniti puno više, a to počinje od zajedničke procjene ugroza i zajedničkog pristupa u rješavanju ugroza. Došlo je vrijeme da se Europa podigne na novu razinu”, rekla je von der Leyen dodavši da će tijekom francuskog predsjedanja Vijeća EU, s predsjednikom Macronom održati summit o europskoj obrani. Na kraju je rekla da je jedna sloboda važna za sve druge slobode, a to je sloboda medija. Kazala je da se mnogi mediji i novinari napadaju samo zato što su radili svoj posao, a neki su i ubijeni. “Zato Europa treba zakon koji će osigurati neovisnost i slobodu medija, a takav zakon ćemo predložiti sljedeće godine. Jer kada štitimo slobodu medija, tada štitimo i našu demokraciju”, dodala je von der Leyen.

Više pronađite ovdje.