Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U 2022. godini, Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) zaštitio je novac poreznih obveznika EU-a u iznosu od 600 milijuna EUR, preporučivši povrat više od 426 milijuna EUR iz prijevara i nepravilnosti u proračun EU-a te zaštitivši dodatnih 200 milijuna EUR. OLAF je također spriječio brojne slučajeve krijumčarenja, krivotvorenja i carinskih prijevara, pomogao u provedbi mjera trgovinske zaštite EU-a te nastavio osmišljavati politike za sprečavanje i suzbijanje novih načina prijevara. Kao i svake godine, OLAF je istraživao i sumnje na povredu dužnosti osoblja i članova institucija EU-a. OLAF je prošle godine ukupno zaključio više od 250 predmeta.

Izvješće OLAF-a za 2022. objavljeno 7. lipnja pruža uvid u glavne trendove i operacije prošle godine, od borbe protiv krivotvorenja i krijumčarenja preko zaštite sredstava EU-a, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, pa sve do mehanizma za sprečavanje prijevara radi zaštite financijske pomoći EU-a Ukrajini. Izvješće je prvi put predstavljeno u interaktivnom virtualnom obliku.

Glavni direktor OLAF-a Ville Itälä naglasio je: „Znanje, stručnost i operacije OLAF-a donose opipljive rezultate – mi štitimo i proračun i građane EU-a. Zaštita novca poreznih obveznika EU-a namijenjenog za infrastrukturu i digitalizaciju, zapljena 531 milijuna cigareta kojima se nezakonito trgovalo, međunarodna akcija protiv lažnog meda i povrat gotovo 3 milijarde EUR u proračun EU-a iz slučaja umanjenja carinske vrijednosti samo su neki od primjera uspješnog rada i djelokruga OLAF-a.

Prevencija je i dalje najučinkovitiji način borbe protiv prijevara. OLAF nastoji osigurati da se financijska pomoć i ulaganja EU-a u državama članicama i trećim zemljama troše kako je predviđeno. Uvjereni smo da je suradnja ključ našeg uspjeha. Stoga je OLAF tijekom 2022. pojačao suradnju s nacionalnim tijelima, međunarodnim organizacijama i partnerima iz EU-a. Sposobnost OLAF-a da poveže konce i pruži širu sliku ostaje naša jedinstvena i prepoznatljiva kvaliteta koja predstavlja dodanu vrijednost u borbi protiv prijevara u Europskoj uniji i izvan nje.”