Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

EUSAIR (Strategija EU za jadransku i jonsku regiju), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, spaja 10 zemalja koje nastoje pronaći rješenja za zajedničke izazove u zajedničkim morskim bazenima i njihovim zaleđima. Zemlje i dionici surađuju za dobrobit cijele jadransko-jonske regije. Strategija promiče gospodarski rast i prosperitet u regiji, poboljšavajući njezinu privlačnost, konkurentnost i povezanost. Osim toga, doprinosi i zaštiti morskog, obalnog i kopnenog okoliša i ekosustava.

Jedan od problema s kojim se EUSAIR nosi je niska razina svijesti o njegovom radu, pa čak i postojanju. U svrhu promicanja izvrsnosti u novinarstvu i prepoznavanja izvanrednih doprinosa koji podižu svijest o EUSAIR-u i njegovoj ulozi za razvoj regije, održat će se EUSAIR press contest.

Na natječaj se može prijaviti svaki novinar iz EU i/ili EUSAIR zemlje s prilogom na temu EUSAIR i makroregionalne suradnje. Prijave mogu biti pisane ili audio-vizualne. Prihvatljivi su svi prilozi koje je objavila priznata novinska kuća između 1. lipnja 2022. i 30. lipnja 2023.

Rad treba dostaviti do 30. lipnja 2023. putem online obrasca.

Pobjednik će biti proglašen na Tjednu mediteranske obale i makroregionalnih strategija 2023. u Izoli u rujnu. Nagrada će biti dodijeljena novinaru koji će najuvjerljivije ispričati priču o EUSAIR-u, njegovim postignućima te, među ostalim, istaknuti vrijednost makroregionalne suradnje.

Više informacija dostupno je i na web stranici EUSAIR-a: https://www.adriatic-ionian.eu/media-centre/eusair-press-contest/