Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U okviru programa Euroscola, učenici u dobi od 16 do 18 godina iz svih 27 država članica EU-a, država kandidatkinja i bivših država članica okupljaju se u Strasbourgu kako bi raspravljali, zauzeli stranu, pregovarali, izmjenjivali, glasovali i usvojili rezolucije o stvarnim europskim pitanjima. Učenici imaju priliku saznati više o funkcioniranju europskih institucija, raspravljati o demokraciji, temeljnim pravima i europskim vrijednostima te iznositi osobna mišljenja o odlukama koje se donose na razini Europske unije. Učenici moraju biti u pratnji učitelja ili edukatora.

Od pokretanja projekta Euroscola 1990., Europski parlament omogućio je stotinama tisuća srednjoškolaca sudjelovanje u simulaciji rada zastupnika.

Regionalno izdanje Euroscole

Europski parlament i dvije pogranične regije Alsace (Francuska) i Baden-Württemberg (Njemačka) potpisale su 21. siječnja 2021. sporazum o pokretanju regionalnog izdanja Euroscole. Cilj sporazuma je pokrenuti prekogranični program razmjene između tih dviju regija te promicati europsku integraciju i međukulturnu osviještenost.

Prvo hibridno izdanje francusko-njemačkog regionalnog programa Euroscola održano je u srijedu 1. lipnja 2022. To će se događanje održavati jednom godišnje.

Za više informacija o načinu sudjelovanja, programu i temama: https://youth.europarl.europa.eu/hr/more-information/euroscola.html