Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je odobrila Abrysvo, prvo cjepivo za zaštitu starijih odraslih osoba i dojenčadi do šest mjeseci od bolesti donjeg dišnog sustava koju uzrokuje respiratorni sincicijski virus (RSV). Ta je vrsta cjepiva posebno važna s obzirom na povećanu infekciju RSV-om u EU-u prošle zime. Cjepivo koje je sad odobreno u cijeloj Europskoj uniji pridonijet će jačanju imunosnog odgovora na virus. Odobrenje se temelji na strogoj evaluaciji u okviru mehanizma ubrzane procjene Europske agencije za lijekove. Budući da je sprečavanje infekcije virusom RSV-a kod djece od velikog interesa za javno zdravlje, Komisija je ubrzala odobravanje cjepiva.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: „Ovo je naše prvo cjepivo protiv RSV-a koje je odobrio EU i koje ne štiti samo starije odrasle osobe nego i dojenčad, već od rođenja. Prije predstojeće jesenske i zimske sezone cjepivo može pomoći spriječiti ozbiljne posljedice RSV-a za one najranjivije među nama. To je posebno važno za našu djecu za koju je RSV vodeći uzrok hospitalizacije u EU-u. Upravo je ovo srž europske zdravstvene unije koja ispunjava svoja obećanja i odlučnim se djelovanjem bori protiv prijetnji zdravlju. Radujem se početku upotrebe ovog cjepiva u državama članicama u okviru njihovih nacionalnih kampanja cijepljenja.“

RSV je rasprostranjeni respiratorni virus koji obično uzrokuje blage, hladne simptome. Većina se ljudi oporavi u roku od jednog do dva tjedna, ali RSV može biti ozbiljan kod ranjivih osoba, uključujući starije odrasle osobe i osobe koje boluju od bolesti pluća ili srca i dijabetesa.