Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i švedski premijer Ulf Kristersson 8. veljače su najavili da namjeravaju biti domaćini donatorske konferencije u suradnji s turskim vlastima kako bi se mobilizirala sredstva međunarodne zajednice za potporu narodu Turske i Sirije nakon ovotjednog razornog potresa. Događanje će se održati u ožujku u Bruxellesu. 

„Sve su nas pogodili razorni učinci ovotjednog potresa u Turskoj i Siriji. Sad nam je prioritet neumorno raditi na spašavanju što većeg broja života jer mnogo je ljudi još uvijek zarobljeno u zgradama, ispod ruševina. Zato je odmah aktiviran Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kroz koji je do sad poslan 31 tim za traganje i spašavanje te pet medicinskih timova iz 23 države. No već sada šaljemo i ovu poruku narodu Turske i Sirije: EU će pružiti potporu vašim društvenim zajednicama. Jer nitko ne bi smio ostati bez podrške kad tragedija poput ove pogodi ljude”, izjavila je predsjednica von der Leyen, najavljujući donatorsku konferenciju nakon poziva švedskog premijera Kristerssona. 

Premijer Kristersson izjavio je: „Potres u Turskoj i sjevernoj Siriji katastrofa je bez presedana u novije vrijeme. Razmjeri broja izgubljenih života i materijalne štete jasniji su nam iz dana u dan. Posljedice su doista strašne. Kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije Švedska želi osigurati da pomoć EU-a bude razmjerna stvarnim potrebama turskog i sirijskog naroda u ovom strašnom trenutku.”