Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska građanska inicijativa instrument je participativne demokracije kojim se Europljanima omogućuje veće sudjelovanje u donošenju politika EU-a koje utječu na njihove živote. Inicijativom se građanima iz različitih dijelova EU-a omogućuje da se okupe oko teme koja im je važna, pokrenu raspravu i predlože konkretne zakonske izmjene te tako pokrenu reforme. Komisija je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Vraćajmo plastiku: građanska inicijativa za uvođenje sustava povratnih naknada za recikliranje plastičnih boca na razini EU-a”.

 Imate ideju kako riješiti neki izazov s kojim se Europa suočava, ali smatrate da vaš glas nije dovoljno snažan da bi se čuo? Europska građanska inicijativa pruža vam priliku da se založite za ono do čega vam je stalo. Omogućuje vam da se povežete s građanima iz cijele Europe oko zajedničkog cilja i tako osnažuje vaš glas i daje vam priliku da donositelje politika upozorite na određena pitanja, potaknete promjene i utječete na politike EU-a.

Za pokretanje inicijative potrebno je sedam građana EU-a iz najmanje sedam različitih država članica. Kad se prikupi milijun potpisa, Europska komisija odlučuje koju će daljnju mjeru poduzeti. Kao građanin EU-a možete se priključiti grupi koja pokreće inicijativu ili pružiti podršku već postojećoj inicijativi. Inicijativa se može pokrenuti u svim područjima u kojima je Komisija ovlaštena predlagati zakonodavstvo, kao što su zaštita potrošača, energija, poljoprivreda, promet itd.

Dodatne informacije o europskoj građanskoj inicijativi, uključujući popis inicijativa za koje je u tijeku prikupljanje glasova podrške, možete pronaći na web-mjestu.