Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U ponedjeljak 13. lipnja 2022. godine, u sklopu mjesečnih aktivnosti projekta EUROPE DIRECT DNŽ, predstavnici udruge ESN Dubrovnik održali su radionicu na temu ‘Fake news i medijska (ne)pismenost’ korisnicima Kluba 65+ dubrovačkog Crvenog križa. S obzirom na to kako je udruga ESN Dubrovnik jedan od partnera projekta EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, ovom prilikom su predstavljene i aktivnosti koje se provode na području županije te su korisnici dodatno upoznati s radom centra koji je dio sveeuropske mreže centara čija je uloga približiti Europu njezinim stanovnicima te ih potaknuti da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a.

Dubrovačkim umirovljenicima je tijekom radionice poseban naglasak stavljen na dezinformacije o Europskoj uniji kao i o načinu na koji se mogu prepoznati i prijaviti lažne vijesti nadležnim institucijama, a na aktualnim primjerima poput pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini je pokrenuta i rasprava o tome koliko je jednostavno manipulirati informacijama pa čak i medijskim zapisima i fotografijama, te koliko je nužno raditi na kritičkom razmišljanju i medijskoj pismenosti kako i sami ne bismo postali žrtve širenja dezinformacija. Umirovljenicima su objašnjeni i pojmovi poput botova, senzacionalizma, clickbaita i spina. Tijekom radionice je pojašnjeno kako kroz nekoliko jednostavnih koraka reagirati na dezinformacije te kako postati provjeravatelj činjenica, a sudionici radionice su se složili s time kako proces širenja dezinformacija utječe na rast nepovjerenja u institucije i demokraciju.

Umirovljenici su tijekom rasprave istaknuli koje lokalne i nacionalne medije prate i na koji način se najčešće informiraju, a dodali su i kako su društvene mreže često podloga za širenje dezinformacija te kao najčešći primjer naveli dezinformacije o cijepljenju i uvođenju eura u Hrvatsku.

Radionicom se željelo osnažiti i dodatno educirati osobe treće životne dobi o važnosti provjeravanja informacija koje se plasiraju putem medija i društvenih mreža, te im ukazati na brojne alate koje im Europska unija stavlja na raspolaganje kako bi mogli provjeriti činjenice te po potrebi prijaviti dezinformacije. Sudionici radionice složili su se kako su takve edukacije nužne i iznimno korisne.