Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Tijekom prosinca, Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu, u ulozi predstavnika centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije održala je nekoliko aktivnosti s ciljem promicanja volontiranja među učenicima te podržavanja malih domaćih proizvođača.

Povodom Međunarodnog dana volontera, u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu održana je radionica za učenike pod nazivom „Uvod u volontiranje“ u kojoj je uz korištenje materijala s Kutka za učenje predstavljen program Europskih snaga solidarnosti. Tijekom radionice učenici prvog razreda upoznali su se s pojmom volontiranja, promicanjem volonterstva kao izvannastavne aktivnosti te volonterskim akcijama koje su održane na području doline Neretve. Kao primjer dobre prakse učenici drugog i četvrtog razreda su taj dan sudjelovali na volonterskoj akciji. Cilj volonterske akcije bio je povećati međugeneracijsku solidarnost te su tom prilikom učenici posjetili Dom za starije „Villa Marija“ iz Opuzena, gdje su korisnike doma uveselili s božićnim pjesmama te pomogli u uređivanju okućnice.

U sklopu manifestacije „Advent u Mistu 2022.“, organiziran je agroturistički sajam tradicionalnih domaćih proizvoda lokalnih udruga i OPG-ova na kojem su osim malih izlagača s područja doline Neretve, sudjelovali profesori i učenici volonteri koji su pripremili brojne ručno rađene proizvode (prirodne sapune, ekološke tablete za perilicu posuđa, slatkiše od badema, oraha i naranče te prirodne sokove). Na sajmu su posjetitelji mogli razgledati i radove učenika koji su sudjelovali u edu-eko igri „Čarolija recikliranja-od starih stvari nastaju nove“.