Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, poziva fizičke osobe-vlasnike obiteljskih kuća na online radionicu „Promocija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u DNŽ“ s ciljem promocije plana REPowerEU. Na radionici će se predstaviti otvoreni „Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama“ koji je za prijave otvoren od 15. studenog 2023. do kraja godine ili trenutka iskorištenja predviđenih sredstava.

Naime, kao odgovor na poteškoće i poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu Europska komisija provodi plan REPowerEU koji je pokrenut 2022. te pomaže Europskoj uniji uštedjeti energiju, proizvoditi čistu energiju i diversificirati opskrbu energijom.

Javni poziv je namijenjen sufinanciranju ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju na krovovima postojećih obiteljskih kuća ili na postojećim pomoćnim građevinama koje se nalaze uz obiteljsku kuću, pri čemu stupanj korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih modula mora biti najmanje 18%.

Sredstva su dostupna za elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon tijekom 2023. godine (od 1. siječnja), a kreću se najviše do 50% opravdanih troškova projekta, odnosno u visini od 600 eura po kW nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane.

Informativna radionica održat će se putem platforme Microsoft Teams u utorak, 5. prosinca 2023. s početkom u 10 sati.

Molimo svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do 4. prosinca 2023. godine do 12 sati na e-mail adresu: info@edirectdnz.eu