Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U organizaciji Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, a u ulozi predstavnika centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, u razdoblju od 7.-10. veljače obilježen je Dan sigurnijeg interneta kroz radionice pod nazivom „Izazovi koje donosi digitalizacija“.

Cilj radionica bio je osvijestiti važnost korištenja interneta na siguran način, naučiti prepoznati opasnosti koje vrebaju na internetu i kako se ponašati u tom slučaju. S obzirom na europske prioritete, među kojima je i digitalna tranzicija, potrebno je educirati građane o ispravnom korištenju digitalnih usluga te oprezu kod biranja sadržaja,  ostavljanja svojih osobnih podataka, postavljanja videozapisa, objavljivanja fotografija te mogućnosti cyberbullying-a. Koliko god nam internet može biti koristan i pomoći u učenju, moramo biti svjesni i njegovih negativnih strana s kojima se susrećemo svakodnevno. 

Radionice su započele predavanjem nakon čega je uslijedio prigodni online Kahoot kviz kroz kojeg su učenici mogli provjeriti svoje znanje o digitalnim vještinama nakon odslušanog predavanja, a u kojem su se upoznali s brojnim stručnim nazivima i načinima kojima mogu sigurnije koristiti internet. U sklopu predavanja koje je održano kroz Power Point prezentaciju korišten je i prigodni video pod nazivom „Etičke smjernice o korištenju umjetne inteligencije (AI) i podataka u nastavi i učenju“, preuzet sa stranice EU Kutka za učenje. Videozapis je učenicima približio prednosti korištenja umjetne inteligencije, ali i moguće rizike.  

Navedene radionice provele su se osim u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu i u Gimnaziji Metković, Srednjoj školi Metković te u Obrtničkoj i tehničkoj školi u Dubrovniku.Koliko je bilo korisno, ali i zanimljivo možete vidjeti na fotografijama.