Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U razdoblju od 26.-30. rujna, Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu, u ulozi predstavnika centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, obilježila je Međunarodni dan svijesti o gubitku i otpadu od hrane. Tim povodom održane su brojne edukativne radionice pod nazivom „Food Waste“.

Radionice na temu hrane kao otpada vodili su profesori uz korištenje materijala iz EU Kutka za učenje. Obilježavanju su se na principu mini twinning-a pridružile i dvije škole ambasadori Europskog parlamenta, Gimnazija Vukovar i Srednja škola Metković, čiji su učenici putem online kahoot kviza testirali svoje znanje o ovoj važnoj globalnoj temi.

Nakon edukativnog dijela, uslijedio je i praktični u kojem su učenici uz pomoć profesora napravili komposter u kojeg su položili biootpad te su također naučili kako iskoristiti ostatke hrane za nove recepte u kulinarstvu.

Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu je sudjelovala i na izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ koja se održala u Velikoj Gorici 29. rujna. Ideja izložbe je da u sedam tematskih sekcija, koje zajedno čine jednu cjelinu, učenici srednjih škola kroz dvoje praktične i kreativne radove podignu svijest o problemu bacanja hrane te pruže potrošačima jednostavne savjete kako smanjiti otpad od hrane kod kuće, u restoranu i prilikom kupovine. Na izložbi su predstavljeni radovi učenice škole, Lucije Bjeliš, pod mentorstvom nastavnice Simone Pavlović.

U videu pogledajte kako je proteklo obilježavanje Međunarodnog dana svijesti o gubitku hrane i otpadu od hrane u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu.

 Video: https://www.youtube.com/watch?v=1Y4dVAXjWQY