Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U razdoblju od 4. do 8. veljače 2022. obilježen je Dan sigurnijeg interneta, s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja. Predavanja i radionice organizirao je centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, a provedene su u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen, Srednjoj školi Metković i u Gimnaziji Dubrovnik.

Tema Dana sigurnijeg interneta bila je „Zajedno za bolji Internet.“ Ovim sloganom željelo se naglasiti da svi imamo veliku ulogu u stvaranju boljeg interneta i u njegovom sigurnijem korištenju. Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta ove je godine uključivalo predavanje o digitalnim tragovima i elektroničkom nasilju, predavanje o sigurnosti i privatnosti na internetu, radionicu o lažnim vijestima, Kahoot kviz o sigurnosti na internetu, te ispunjavanje ankete o navikama korištenja interneta.

Cilj ovih predavanja bio je informirati učenike o povijesti i važnosti Dana sigurnijeg interneta, osvijestiti pozitivne i negativne strane interneta, saznati nešto više o opasnostima i nepoželjnim pojavama na internetu, te pružiti učenicima savjete za korištenje interneta na siguran način. Predavanja i radionice održane su s namjerom ohrabrenja učenika u uključenje u što više dobrih prilika koje se nude na internetu te pružanje informacija, znanja i potpore koja im je potrebna za suočavanje s mogućim rizicima.

Učenicima je prilikom predavanja istaknuto kako mogu pridonijeti stvaranju boljeg interneta poštujući ostale korisnike interneta, dajući potporu svojim vršnjacima koji se suočavaju s nasiljem na internetu, suprotstavljajući se elektroničkom nasilju i prijavljujući sav neprimjeren ili zabranjen sadržaj koji primijete.