Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Metkoviću, 9. svibnja u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, u okviru aktivnosti projekta EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije obilježen je Dan Europe.

Na samom uvodu u događaj održavao se info sajam na kojem su bili izloženi županijski EU projekti koji promiču zelenu i digitalnu tranziciju kao i projekt EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije. Posjetitelji sajma mogli su saznati više o mogućnostima koje pruža Europska unija te o projektima koji se provode u njihovom okruženju.

Nakon sajma uslijedilo je predstavljanje EU uspješnog projekta u području znanost i inovacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji “Zelena ekonomija i CO2”, kroz koje je predstavnica centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije Antonija Odak, održala predavanje na temu “Stvaranje zelenije i klimatski neutralne Europe”.

Tijekom predavanja sudionicima događaja predstavljen je europski prioritet Europski zeleni plan, strategija „Od polja do stola“, „Akcijski plan prema nultoj stopi onečišćenja“, „Akcijski plan za kružno gospodarstvo“ te je prikazan edukativni video s ciljem informiranja i približavanja europskih težnja građanima EU.

Danom Europe, koji se obilježava svake godine 9. svibnja, slavi se mir i zajedništvo. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ kojom je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, 1950. godine iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi. Usprkos krizama, ta je suradnja građanima Europske unije donijela mnogobrojne koristi i perspektivu za bolju budućnost.