Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

S obzirom na razorne posljedice potresa koji je pogodio Haiti 14. kolovoza, Europska unija poslat će 3 milijuna eura humanitarne pomoći za rješavanje najhitnijih potreba pogođenih zajednica.

Kako bi se osigurala najbrža moguća intervencija, sredstva EU-a bit će poslana humanitarnim partnerima koji su već aktivni na Haitiju, a sredstvima će se poduprijeti njihovi kapaciteti za brzo pružanje humanitarne pomoći najugroženijim stanovnicima Haitija. Financiranjem će se odgovoriti na najhitnije potrebe kao što su pružanje medicinske pomoći preopterećenim bolnicama, vodoopskrba, sanitarne i higijenske usluge, skloništa i usluge zaštite za najugroženije zajednice i zajednice u nepovoljnom položaju.

Janez Lenarčič, povjerenik za krizno upravljanje rekao je: „Hitne humanitarne potrebe slijede nakon razornog potresa magnitude 7,2 koji je pogodio Haiti. EU brzo mobilizira potporu ovoj ionako izuzetno osjetljivoj zemlji u kojoj orkani i obilne padavine još više pogoršavaju strašnu situaciju. Potres se dogodio u vrijeme kada su pandemija COVID-19 i rastuća nesigurnost već predstavljali prijetnju zemlji. Spremni smo pružiti daljnju pomoć.”

Kako bi se osigurala što brža intervencija, sredstva EU -a provodit će humanitarni partneri koji su već aktivni u reagiranju u hitnim slučajevima te će podržati i ojačati njihove kapacitete za brzo pružanje humanitarne pomoći najugroženijim Haićanima. Financiranje će se baviti najhitnijim potrebama, kao što je pružanje medicinske pomoći lokalnim prenatrpanim bolnicama, vodoopskrba, sanitarne i higijenske usluge, skloništa i usluge zaštite za najugroženije i najugroženije zajednice.

Pozadina

14. kolovoza potres magnitude 7,2 i 10 kilometara duboko pogodio je jugozapadni dio Haitija, ubivši više od 1.300 ljudi, a ozlijedivši gotovo 6.000. Snažni potresi uništili su zgrade i domove, ozbiljno oštetili bolnice i škole te poremetili vodovodne mreže, ceste i mostove.

Potres je pogodio već iznimno osjetljivu državu, osjetljivu na prirodne opasnosti i katastrofe uzrokovane čovjekom, te kronično nespremnu za suočavanje s dolaskom pandemije koronavirusa. Nedostatak hrane i pothranjenost, epidemije bolesti i humanitarne potrebe generirane tekućom migracijskom krizom već su zahtijevale stalnu humanitarnu pomoć. Štoviše, kriza COVID-19 doprinosi pogoršanju tekuće krize nesigurnosti hrane na Haitiju s 4,4 milijuna ljudi, 40% stanovništva.

Hitna satelitska služba Copernicus EU -a aktivirana je nakon potresa i trenutno pruža karte tog područja. EU -ov Centar za koordinaciju hitnih odgovora 24 sata dnevno neprekidno procjenjuje situaciju kako bi pratio razvoj događaja i koordinirao eventualnu daljnju pomoć EU -a.

Više informacija dostupno je ovdje.