Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija 27. srpnja je objavila rezultate poziva na podnošenje prijedloga za prekograničnu i interdisciplinarnu inicijativu Europska sveučilišta za 2022. Među odabranim su sveučilištima iz Hrvatske ona u Rijeci, Splitu i Zadru.

Europska sveučilišta savezi su visokih učilišta iz cijele Europe koja surađuju u području obrazovanja, istraživanja i inovacija u korist studenata, nastavnog osoblja i društva.

Svaki savez iz programa Erasmus+ prima sredstva u iznosu do 14,4 milijuna eura za četverogodišnje razdoblje. To je znatno povećanje u odnosu na maksimalan iznos od 5 milijuna eura za trogodišnje razdoblje u okviru prethodnih poziva programa Erasmus+. Inicijativa je naime financirana zahvaljujući dosad najvećem proračunu za program Erasmus+ koji za programsko razdoblje 2021.-2027. iznosi 272 milijuna eura.

Potpredsjednik Margaritis Schinas rekao je: Ako visoka učilišta u Europi promatramo pojedinačno, vidimo da je svako od njih središte znanja i inovacija. Njihovim povezivanjem i stvaranjem transnacionalnih saveza omogućujemo im da postanu europski prvaci znanja te da se nastave razvijati putem suradnje u području obrazovanja, istraživanja i inovacija. Uvjeren sam da će Europska sveučilišta djelujući zajedno dovesti visoko obrazovanje u Europi na novu razinu. Od srca čestitam svim uspješnim kandidatima.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Danas smo korak bliže ostvarenju naše vizije za sektor visokog obrazovanja u Europi: međusveučilišni i interdisciplinarni kampusi koji se protežu preko granica i u kojima studenti, osoblje i istraživači iz svih dijelova Europe mogu uživati neometanu mobilnost i zajedno razvijati nova znanja. Ponosna sam što možemo osigurati veća i dugoročnija financijska sredstva za saveze s programom Erasmus+ te što smo osigurali uključiv pristup kojim se visokim učilištima omogućuje da se pridruže postojećim savezima ili da stvaraju nove saveze.

Za više informacija: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/IP_22_4702