Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U sklopu provedbe projekta SeaClear, od 9. do 13. svibnja, u luci Hamburg provedena su prva testiranja cjelokupnog automomnog sustava robota za čišćenje otpada iz mora.

Događanju su uz predstavnike Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku, nazočili i ostali projektni partneri: najpoznatija svjetska organizacija koja isporučuje provjereni robotski hardver – tvrtka SST – SubSeaTech iz Francuske, četiri akademske institucije: Tehničko sveučilište Delft iz Nizozemske koje ujedno ima ulogu vodećeg partnera, Tehničko sveučilište Munich i Fraunhofer CML iz Njemačke, te Tehničko sveučilište Cluj-Napoca iz Rumunjske.

Uz preliminarno verificiranje sustava, održan je i partnerski sastanak za koordinaciju trenutne provedbe aktivnosti i dinamike ostvarivanje predviđenih rezultata.

Kroz interdisciplinarni pristup, Sveučilište u Dubrovniku razvija autonomni heterogeni robotski sustav, zajedno s ostalim tehničkim partnerima na projektu. Osim važnog tehnološkog inputa iz područja robotike, umjetne inteligencije i automatskog upravljanja Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) s Odjela za elektrotehniku i računarstvo, daje i biološki uvid Odjela za primijenjenu ekologiju, kako bi se osiguralo da sustav robota koji će se razviti ni na koji način ne ugrožava biljni i životinjski svijet u morskom okolišu. U projekt je također uključen i Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, koji daje pristup projektu kroz studiju izvodljivosti kako bi se dodatno istražila ekonomska isplativost ovakvog sustava.

Regionalna agencija DUNEA koordinira pilot aktivnosti na dvije pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – Lokrum i Bistrina, te ujedno provodi aktivnosti podizanja svijesti građana o sveprisutnom problemu otpada u moru te potiče na korištenje održivih opcija u svakodnevnom životu i izbjegavanju jednokratnih proizvoda, posebno plastike, s ciljem smanjenja količine otpada koje u konačnici završava u našem okolišu.

Ukupni proračun projekta SeaClear iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. Jedini hrvatski partneri su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku. Prijavljen je na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020., shema financiranja znanstveno-inovacijska (RIA) te je od ukupno 56 prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje.