Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U suradnji Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku, u petak 29. travnja, u prostorima Sveučilišta u Dubrovniku na Bistrini, održano je drugo Plavo događanje.

Okupljanje je bilo dio trodnevnog „Roadshow“ događanja projekta InnovaMare, kojem su se pridružili projekti SeaClear i MARLESS sa svojim aktivnostima, s ciljem umrežavanja akcija kroz dijalog i prijenos znanja.

U sklopu događanja održana je koordinacija Zajednice prakse za problem otpada u moru Dubrovačko-neretvanske županije. Sudionici imali priliku prisustvovati trima interaktivnim radionicama koje su vodili predstavnici Laboratorija za inteligentne autonomne sustave Sveučilišta u Dubrovniku – LARIAT te Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu – LABUST. Demonstrirala su se rješenja podvodne robotike za monitoring morskog okoliša i prikupljanje otpada iz mora, dok su stručnjaci iz Litve predstavili sustav za monitoring proizvoda iz akvakulture.

Prisustvovalo je 30 dionika iz Hrvatske i Italije, od predstavnika javnopravnih tijela Dubrovačko-neretvanske županije, znanstveno-istraživačkih institucija, do poduzetničkog sektora i razvojnih agencija obje zemlje.

Ukupna vrijednost projekta MARLESS je oko 32 milijuna kuna, od kojih 85 % sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Zahvaljujući ovom projektu, za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 4,5 milijuna kuna, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija.

SeaClear proračun iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od 6 milijuna kuna.