Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Zagrebu je u srijedu, 4. listopada održana svečana dodjela nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2023. godine”, te su tom prilikom župan Nikola Dobroslavić i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić, preuzeli priznanja za dva nagrađena projekta iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Pobjedu u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama odnio je projekt GREEN ECONOMY AND CO2 – GECO2 kojeg je provodila Dubrovačko-neretvanska županija, a tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pružala je Regionalna agencija DUNEA, dok je treće mjesto u istoj kategoriji pripalo projektu MoST kojeg je na području doline Neretve također provodila Regionalna agencija DUNEA. Nagrađeni inovativni projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dokaz su efikasnog korištenja EU fondova za poboljšanje životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini.

Projekt GECO2 provodio se u suradnji s lokalnim OPG-ovima što je bilo nužno da bi se uspostavilo novo dobrovoljno tržište ugljika iz poljoprivredne djelatnosti. Također, uspostavljen je i inovativni međuregionalni sustav kojim se poboljšalo praćenje klimatskih promjena te uvele eksperimentalne eko-prihvatljive poljoprivredne prakse.

Projekt MoST kojeg je provodila Regionalna agencija DUNEA iznimno je bitan za budućnost doline Neretve jer projektni rezultati predstavljaju važan korak u poboljšanju kvalitete podzemnih voda i rješavanju problema zaslanjenosti poljoprivrednih tala u dolini Neretve.

Izbor je četvrtu godinu zaredom održan u organizaciji Jutarnjeg lista, portala župan.hr, Hrvatske zajednice županija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Sve pobjednike pogledajte na službenoj stranici Hrvatska zajednica županija.

Za više informacija: https://www.dunea.hr/novosti/2447-dubrovacko-neretvanskoj-zupaniji-i-regionalnoj-agenciji-dunea-dvije-nagrade-za-najbolje-eu-projekte-u-hrvatskoj