Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Povodom Dana Europe organizirali smo jučer uspon na Babinu gomilu i obilazak videonadzora doline rijeke Neretve, omogućen kroz EU projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve. Kroz ovaj projekt uspostavljen je protupožarni videonadzor na dvije lokacije u dolini Neretve, brdu Babina gomila te u značajnom krajobrazu Predolac-Šibenica. Uspon su vodili HPD Sniježnica, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalna agencija DUNEA.

Babina gomila je najviši vrh planine Rujnice koja se nalazi na području Općine Kula Norinska pored Metkovića. Sam vrh je kamena glavica. Označen je trigonometrijskim stupom na kojem je ispisano njegovo ime i nadmorska visina. Iako je planina visoka tek 735 metara, zahvaljujući povoljnom položaju vrh omogućava širok vidik na sve strane. Tako je moguće vidjeti Biokovo, planine u Hercegovini, ali poseban pogled privlači plodna dolina Neretve. Uz neopisivu ljepotu pogleda na neretvansku dolinu, na 735 metara nadmorske visine, želimo Vam sretan Dan Europe!