Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Danas smo posjetili Baćinska jezera u stručnom vodstvu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA.

Povodom Svjetskog dana ptica selica, koji se ove godine obilježava 8. svibnja, na Baćinskim jezerima organizirana je stručna edukacija “Upoznajmo zaštićenu bioraznolikost Baćinskih jezera”. Sudionici edukacije su upoznati s  prirodnim vrijednostima Baćinskih jezera te su sudjelovali u radionici o promatranju ptica.

Prošetali smo tematski uređenim stazama te posjetili promatračnicu za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, a koje su realizirane u sklopu EU projekta “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”. Ovim projektom, čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, realizirano je ukupno devet infrastrukturnih zahvata u dolini Neretve kako bi uredili postojeću i stvorili novu turističko-edukativnu ponudu te podigli svijest građana o važnosti očuvanja zaštićenih dijelova eko mreže Natura 2000 doline Neretve.

Za one koji ne znaju, Baćinska jezera nalaze se svega par kilometara od grada Ploče te su najpoznatija hrvatska krška jezera nastala uzdizanjem mora. Baćinska jezera su dobila ime po selu Baćina, a sastoje se od niza povezanih jezera (šest spojenih i jedno odvojeno) ukupne površine 1,4 km2. Jezera su uključena u područje ekološke mreže RH te zbog svoje očuvane prirode, tišine i edukativnih sadržaja idealno su mjesto za odmor i rekreaciju za sve ljubitelje prirode.