Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Neumu je 13. svibnja održana lokalna završna konferencija projekta COASTING PLUS u kojem, među ostalim partnerima, sudjeluje i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Župan Nikola Dobroslavić zahvalio je Vladi Hercegovačko-neretvanske županije na suradnji u ovom projektu, te izrazio nadu da će ovaj događaj učvrstiti suradnju te potaknuti daljnja razmišljanja i zajedničko rješavanje problema koji su prepreka razvoju održivog turizma, koji je od iznimne važnosti za obje županije.

“Uloga COASTING PLUS-a značajna je, kako u razvitku suradnje s projektnim partnerima iz zemalja Europske unije, tako i u učvršćivanju interne suradnje unutar županije između parkova prirode, znanstvene zajednice, lokalne i županijske vlasti te institucija na drugim razinama” – naglasio je predsjednik Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić istaknula je važnost obalnog održivog turizma za Dubrovačko-neretvansku županiju koja je bila prepoznata već kroz projekt COASTING u koji se DUNEA, kao projektni partner, uključila još u veljači 2018. godine. Kroz projekt COASTING, kao rezultat kontinuiranog rada s dionicima, izrađen je „Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“. Stoga projekt COASTING PLUS, koji je trenutačno u posljednjoj fazi provedbe, predstavlja nastavak priče s ciljem širenja stečenih pozitivnih iskustava i znanja na nova područja.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić potpisali su Memorandum o razumijevanju „Obalno integrirano upravljanje za održivi turizam“. Riječ je o memorandumu kojim se uspostavlja suradnja Dubrovačko-neretvanske županije i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u vezi s razvojem i provedbom zajedničkog pristupa obalnom integralnom upravljanju za održivi turizam. Potpisnici Memoranduma se zalažu za učinkovitije upravljanje obalnim područjem, definiranje zajedničkih strategija za razvoj održivih aktivnosti povezanih s turističkim sektorom te suradnju u provedbi aktivnosti usmjerenih prema oporavku obale i zaštite okoliša.

Dr. sc. Svjetlana Stanić-Koštroman s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru predstavila je ulogu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u provedbi projekta COASTING PLUS kroz koji su, kao projektni partneri, predstavljali primatelja metodologije obalnog integriranog upravljanja za održivi turizam, stečene kroz prethodni projekt COASTING, a iskustva u provedbi COASTING i COASTING PLUS projekta predstavila je Antonija Odak iz Regionalne agencije DUNEA koja je aktivno sudjelovala u provedbi obaju projekata odnosno, prenošenju prethodno stečene metodologije među partnerima.