Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Gotovo tjedan dana nakon ulaska Hrvatske u europodručje, anketa Komisije pokazala je da prelazak Hrvatske na euro u početnoj fazi dobro napreduje. Prelazak je započeo 1. siječnja 2023. kao važna prekretnica za Hrvatsku, europodručje i cijelu Europsku uniju.

Većina gotovinskih plaćanja (51 %) u eurima u trgovinama je postignuta 5. siječnja 2023. Kod većine transakcija – njih čak 93 % — potrošačima je ostatak vraćen isključivo u eurima. 35 % ispitanih hrvatskih građanki i građana izjavilo je da sa sobom nose samo novčanice eura, a njih 36 % samo kovanice eura.

Povlačenje novčanica i kovanica kune iz optjecaja započelo je u prosincu 2022. te je do 31. prosinca već iz opticaja povučeno 55 % novčanica kune i trećina kovanica kune.

Hrvatski maloprodajni sektor dobro se nosi s postupkom prelaska i paralelnim korištenjem dvaju valuta. Nisu prijavljeni veći problemi s čekanjem u redovima ni problemi sa samim blagajnama. Konverzija na bankomatima (uređajima za isplatu gotovine) također se odvija neometano, pri čemu 70 % svih bankomata u Hrvatskoj već distribuira euronovčanice od prvog sata 1. siječnja 2023. Broj i opseg povlačenja ostali su na razinama usporedivim s onima prije prelaska na euro.

Hrvatska nadležna tijela poduzimaju aktivne mjere u skladu s pravilima o uvođenju eura („Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj”) kako bi zaštitila potrošače i otklonila zabrinutost zbog nepoštenog povećanja cijena u razdoblju prelaska. Dvostruki prikaz cijena u kunama i eurima postao je obvezan 5. rujna 2022., a primjenjivat će se do 31. prosinca 2023. Uveden je i Etički kodeks kako bi se osigurala stabilnost cijena robe i usluga te pomoć tvrtkama da ispravno i bez neopravdanih povećanja izračunaju i prikazuju cijene. Nacionalno inspekcijsko tijelo zaduženo je za praćenje i kontrolu cijena te u slučaju prekršaja ima ovlasti poduzeti odgovarajuće mjere.